5,0 5 5

GDPR – skúsenosti s aplikačnou praxou, zmeny v roku 2024

Dňa 1. 2. 2022 nadobúda účinnosť nový zákon č. 452/2021 Z.z. o elektronických komunikáciách. Výrazná zmena nastáva pre oblasť spracovania cookies na webových stránkach prevádzkovateľov. Aplikačné problémy nariadenia, riešenia úradu, čo sa oproti pôvodnej legislatíve v priebehu rokov 2018 - 2020 zmenilo a najväčšie novinky v roku 2023 (napr. vlastné webové sídlo, e-shop). Neváhajte preto a pripravte sa na možnú kontrolu na online školení, kde vám pomôžeme nastaviť systém spracúvania osobných údajov tak, aby bol v súlade s GDPR.

Agentúra JASPIS s.r.o.

5,0
Helena Masárová

Som velmi spokojna s pani skolitelkou a obsahom kurzu. Je to pre mna zaujimava tema. Vyborny kurz aj pre zaciatocnika. Vdaka. Holcikova

5,0
Mgr. Petra Holčíková

Kurz bol na vynikajúcej úrovni, príklady boli priamo z praxe. Pani lektorka bola odborníčkou z praxe, čo sa odrazilo aj na jej výklade. Veľká vďaka.

5,0
Adriana Adriana Jurišová

 

Ako bude výuka prebiehať?

Vďaka aplikácii Zoom sa ocitnete vo virtuálnej učebni, kde sa spolu s ďalšími klientmi stretnete naživo s lektorom. 

Pôvodné pravidlá vyplývajúce z nariadenia GDPR a nového zákona o ochrane osobných údajov, ktoré nadobudli účinnosť ešte dňa 25. 5. 2018, sa v dôsledku aplikačnej praxe neustále menia. Aj v roku 2019 nastalo niekoľko významných zmien z dôvodu nových stanovísk Úradu na ochranu osobných údajov SR a Európskeho výboru na ochranu osobných údajov (EDPB), ktoré upravujú napríklad obsah zmlúv, zavádzajú lehotu záznamu pri monitorovaní priestoru, špecifikujú, ako má vyzerať označenie monitorového priestoru a prinášajú aj celý rad ďalších povinností. Čo sa oproti pôvodnej legislatíve v priebehu rokov 2018-2021 zmenilo a aké najväčšie novinky nás čakajú v roku 2023? 
 

Prevádzkovateľ webovej stránky musí vedieť, aké typy cookies zbiera a používa. Môže zbierať iba tie cookies, ktoré skutočne potrebuje. Tie cookies, ktoré sa nevyužívajú alebo ich prevádzkovateľ webovej stránky nepotrebuje, sa nesmú spracúvať.  

Za to, že prevádzkovateľ webovej stránky nebude mať spracúvanie cookies nastavené správne nastavené, hrozí podľa zákona o elektronických komunikáciách sankcia do výšky 10 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie a aj pokuta do 20 miliónov eur podľa GDPR.

 

Problémy s aplikáciou európskej smernice GDPR a z nej vychádzajúceho zákona majú najmä menšie organizácie. Úrad našiel pri kontrolách spracúvania osobných údajov chyby vo viac ako polovici prípadov! 

Čo vás na kurze čaká?

Školenie bude zamerané na tieto a ďalšie témy:

• Viete, čo si máte predstaviť pod pojmom dokumentácia podľa Nariadenia GDPR? My vám presne povieme, čo všetko máte mať vypracované
• Viete si overiť, či máte správne vypracovanú informáciu o spracúvaní osobných údajov? Ako si transparentne splniť svoju informačnú povinnosť?
• Viete, či máte právny základ na spracúvanie osobných údajov a či je to správny právny základ? Porovnáme si súhlas verzus oprávnený záujem napríklad pri fotografovaní
• Máte správne ošetrený vzťah s vaším sprostredkovateľom?
• Dodržiavate zásady spracúvania osobných údajov? Napríklad pri kopírovaní úradných dokladov? • Spracúvate biometrické údaje zamestnancov na účely ich dochádzky? 
• Monitorujete priestory kamerami? Viete, čo všetko musíte splniť, aby ste boli v súlade s GDPR a novým usmernením EDPB? A čo sa bude meniť v roku 2023? 
• Poznáte najčastejšie pochybenia organizácii pri spracúvaní osobných údajov?
• Aké pravidlá sa vzťahujú na Vašu marketingovú databázu? 
• Viete, kedy využiť oprávnený záujem? Ako urobiť porovnávací test a aké procesy je nevyhnutné v súvislosti s oprávneným záujmom nastaviť? Poskytneme vám jeho vzor
• Chcete vedieť, aké pokuty doposiaľ ÚOOÚ uložil? 
• Poznáte najčastejšie pochybenia firiem pri spracúvaní osobných údajov? 
• Viete, ako je to s oznámením porušenia ochrany osobných údajov dozornému orgánu? Znamená automaticky kontrolu zo strany úradu? 
• Ako sa na oznámenú kontrolu pripraviť a na čo je potrebné klásť dôraz v jej priebehu 
• Viete, aké sú vaše práva a povinnosti počas kontroly?
• Viete, aké sú povinnosti kontrolného orgánu? 
• Viete aký má vplyv výsledok kontroly na možné udelenie pokuty kontrolovanej osobe zo strany dozorného orgánu? 
• Aké pokuty Vám môže úrad v priebehu kontroly uložiť? Zaujíma Vás, ako efektívne predísť možným pokutám? 
• Aké sú právne požiadavky na cookies lištu, zber a používanie cookies
• Spoločné riešenie modelových situácií • Viete, aké sú novinky v oblasti ochrany osobných údajov a čo vás čaká?


 

Záver školenia bude venovaný vašim najčastejším problémom a otázkam.

Lektor: JUDr. Marcela Macová – je lektorkou Agentúry JASPIS. Pôsobila na Úrade na ochranu osobných údajov (8 rokov), poskytuje komplexné informácie o tomto zákone. Lektorka bola na Úrade na ochranu osobných údajov SR poverená vedením oddelenia analýz a registra, vykonávala kontroly u prevádzkovateľov vo firmách a spolupracovala aj na príprave nového zákona a jeho vykonávacích vyhlášok.
 

Pozrite si fotky z našich kurzov na stránke: www.facebook.com.

 

 

 

 

Prehľad termínov

Skupinové kurzy
6 voľných miest
89,00 €
Individuálne kurzy
Je nám ľúto, ale žiaden voľný termín na tento kurz nie je.

Helena Masárová

Som velmi spokojna s pani skolitelkou a obsahom kurzu. Je to pre mna zaujimava tema. Vyborny kurz aj pre zaciatocnika. Vdaka. Holcikova

Mgr. Petra Holčíková

Kurz bol na vynikajúcej úrovni, príklady boli priamo z praxe. Pani lektorka bola odborníčkou z praxe, čo sa odrazilo aj na jej výklade. Veľká vďaka.

Adriana Adriana Jurišová
Referencie

Už od vás máme
5 referencií

© 2014 - 2024 Agentúra JASPIS. Všetky práva vyhradené.